Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!

2018-11-22

/Files/images/golodomor_2018/golodomor_2018/DSCN6938.JPG Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!

Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!

Гасло цьогорічної інформаційної кампані для України : «Ми пам’ятаємо! Ми – сильні!» День пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років у 2018 році припадає на 24 листопада.

1 вересня із Києва стартувала Міжнародна акція "Запали свічку пам’яті", яка протягом 85-ти днів пройшла у 85-ти куточках світу. "Головною метою Всесвітньої акції є об’єднання українців усього світу та іноземних громадян задля пам’яті про один із найбільших злочинів ХХ століття.

До 85-х роковин Голодомору в Україні у нашій школі відбувся захід. Під час заходу учні мали можливість переглянути відеоролик "Де б ти не був- вшануй." У цьому ролику ми бачимо різних людей, кожен із яких долучається до вшанування пам’яті жертв цього страшного злочину: українського політв’язня в російській тюрмі, який витесує свічку на стіні в’язниці, патрульну поліцію, яка зупиняється і віддає шану загиблим, футбольне поле, де перед матчем оголошують хвилину мовчання, школярів, які тримають лампадки. У кремлівській в'язниці, шкільному класі, в лікарняній палаті, на футбольному полі, у майстерні взуття чи за кермом автівки – де би ти не був 24 листопада о 16:00 – вшануй пам’ять убитих Голодомором 1932–1933 років.

Також учні переглянули проникливе відео "Ти приніс мені яблуко?" Це відео нагадує про трагедію українських дітей у 1932-1933 роках. У ньому показано тендітну дівчинку серед хлібного поля, яка тулить до грудей колоски. До дівчинки підходить хлопчик-ровесник із сьогодення і приносить їй яблуко. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками - пам'ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. "У цей день вони чекають на тебе", - так автори відео закликали українців у суботу прийти до пам'ятників Голодомору, щоб вшанувати 85-ті роковини геноциду. Цього року ми нагадуємо, що серед мільйонів жертв Голодомору було багато дітей. І під час кожної акції зачитується символічний список із 85 дитячих імен – кожного дня по 85 імен убитих. Це об’єднавчі образи, які підкреслюють важливість вшанування. Особливо сьогодні, у наших воєнних реаліях.

На захід до До 85-х роковин Голодомору в Україні на зустріч із учнями щколи було запрошено завідуючого бібліотекою – Гнуду Ксенію Петрівну. Ксенія Петрівна познайомила учнів із творами українських письменників у яких йшла мова про роки голодомору у нашому місті та Білоцерківщині.

Зокрема мова йшла про твори таких авторів як: В.Борисенко: « 1933. І чого ви ще живі»,

А. Гудима « Кара без вини», « Тече до бога моя сльоза»,

В. Іванців « Голокіст», В.Барка « Жовтий князь», Н. Доляр « Чорна дошка», Є. Пашковський « Осінь ангела» .

24 листопада о 16:00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої українці вдома та по всьому світу запалюватимуть свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору. із 85 дитячих імен – кожного дня по 85 імен.

Виховний захід підготували і провели завуч школи Васильєва Наталія Юріївна, учитель географії Романчук Людмила Матвіївна. Активну участь у проведенні заходу взяли учні: 10-Аклас – Нікітенко Павло , 11- Б клас- Гурінова Емілія, та 7 - А клас - Бетінов Крістіан.

Кiлькiсть переглядiв: 235

Коментарi