• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 9 листопада – День української писемності та мови

9 листопада – День української писемності та мови

2015-11-09

/Files/DSCN2577.JPG

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

За православним календарем цього дня вшановують пам’ять Преподобного Нестора-Літописця — послідовника Кирила і Мефодія, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова

Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох – від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського, Василя Стефаника…

Кілька століть нас привчали до думки про «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української писемності, історії та культури, що сягає глибокої давнини і налічує багато тисячоліть.

Не залишились осторонь цієї дати і у нашій школі, де пройшла низка цікавих заходів.

З метою розширення знань про зародження української писемності, виховання любові до рідної мови, утвердження, бажання спілкуватися нею було проведено інформаційно-пізнавальну лінійку.

Цього ж дня на хвилях Українського радіо відбувся Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який уже п’ятнадцятий рік поспіль збирає тисячі українців, демонструючи солідарність тих, хто любить і шанує рідне слово і мову. Наші учні взяли участь у радіодиктанті вперше, і з нетерпінням чекають результатів.

У День української писемності стартував Міжнародний конкурс імені П. Яцика. Цей унікальний мовний марафон має на меті визначити найкращих знавців української мови.

Цього року переможцями шкільного етапу стали:

Коваль Руслана 12 – А клас – І місце

Тхоржевська Олександра 10 – А клас – І місце

Пєнзарєва Вікторія 12 – А клас – ІІ місце

Калинович Арсеній 11 – Б клас – ІІІ місце

Федотова Оксана 12 – А клас – ІІІ місце

Вітаємо їх і бажаємо успіхів у міському етапі!

Зі святом української мови та писемності! Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Кiлькiсть переглядiв: 203

Коментарi